Enyedi Sugárka jazz énekes bio
facebook   youtube

 

 


Több nemzetközi produkcióban való közreműködés, szerzői lemezek megjelenése, és számos hazai formáció életre hívása után 2012-ben digitális hanghordozón, 2013. áprilisában pedig CD-n is megjelent Sugárka spanyol-angol nyelvű debütáló albuma, a Las puertas abiertas’, mely magyarul annyit tesz: 'Kitárt kapuk'. A jazz-, latin-, és világzene stílusjegyeit felölelő zenei világ saját kompozíciókból és két világsiker átdolgozásából áll.

Enyedi Sugárka évek óta komponál saját dalokat, mely új zenei formációk létrehozására késztette. Szerzeményeit a 2010 óta aktív Enyedi Sugárka Jazz Tett (Sugárka – ének, Csicsák György Balázs – gitár, szájharmonika, Piri Béla – nagybőgő, basszusgitár, Laskay Péter – dobok, ütőhangszerek). Repertoárjukon Sugárka kompozícióin kívül swing, blues, tango, bossa-nova, samba, feel-good soul, valamint soul-jazz dalok szerepelnek.
Zenekarok: Music menüpont

A Jazz Junior ifjúsági jazz versenyen III. díjat kap. A Czech Jazz Junior európai verseny döntőse.

Amikor a Magyar Rádió Garai Attila Jazz Ének Versenye alkalmával elnyeri a világhírű Al Jarreau vezette zsűri Különdíját, stílusérzékére felfigyelnek.

Zenei pályája rövid idő alatt felível. A tehetséges fiatal jazzénekes lány egy éven belül bekerül a hazai jazzélet vérkeringésébe. A Magyar Rádió Márványtermében való sikerét klubkoncertek, fesztiválszereplések, és zenei tanulmányok követik. Az EMI Hungary lemezkiadó felkéri zenekritikák és lemezajánlók írására.

A Szegedi Tudományegyetem Dráma- és Színháztudomány, valamint Amerikanisztika szakának elvégzése mellett párhuzamosan Budapesten képezi tovább magát zenei vonalon, majd felvételt nyer az Erkel Ferenc Zeneművészeti Konzervatórium jazzének szakára, ahol Magyarország jazzművészeinek kiválóságaitól tanul.

Európai mesterkurzusokon mélyíti tovább zenei tudását. Koncertmeghívást kap Berlinbe, Rómába, Prágába. Kíséri többek között a világhírű Allen Hermann, Kuba Zomer, Petr Dvorsky, Ole Jorgensen, évekig együtt dolgozik a new york-i bebop jazz gitárművész Agostino Di Giorgio-val, az új-zélandi free jazzgitáros Matthew Mitchell-lel. Felkérést kap egy nemzetközi jazz-formációban való közreműködésre. A ’Sun & Rain’ projektben együtt dolgozik többek között a Radio Big Band Belgrad vezetőjével.

Dalszövegíróként is leteszi névjegyét. Szövegírói albumai sorra jelennek meg; számos zeneszerzővel dolgozik együtt. Dalszövegeit olyan hírességek rögzítik lemezre, mint a jazz-t különleges ritmusvilággal fűszerező East Side Jazz Company, a kiváló színművész-énekesnő, Malek Andrea, vagy a világhírű fekete amerikai jazzénekes, Kevin Mahogany a Budapest Jazz Orchestrával.

Más oldaláról is megismerheti a hazai közönség, amikor Chanson Élysées nevű társulatával dalszínházi produkciót írnak és állítanak színpadra. A Szegedi Kulturális Fesztiválon a múlt századelőt idéző humoros darab főszerepében mutatkozik be.

Jelenleg rendszeres meghívottja és fellépője képzőművészeti performance-oknak és kiemelkedő kortárs költők szerzői estjeinek. Eddigi zenekarai között a szextett és az éteri hangzású dob-bőgő-ének formáció is szerepelt.

 

Személyes utamrólSugárka

"Mások boldogságán keresztül megértem mit jelent az, hogy énekelek. Megláttam a ragyogást mások szemében, ez mutatta az utat ahhoz, hogy az éneklést, mint hivatást, elhivatottságot megértsem; a tehetség és a megvalósítás arányát megízleljem. Ezer dolog érdekelt, mégis hálás vagyok, hogy ezek közül kiemelkedett a zene, az a megfoghatatlan rezgés, ami a napfény és szerelem után a legnagyobb éltető erővel bír az emberi lélek számára.

Dalaim vagy álomban, vagy útközben születnek, ösztönös megnyilvánulásai földi létemnek. Úgy veszem észre, hogy az érzékek és érzelmek birodalmának kapuit nyitogatom azzal, hogy az emberi és földön túli érzések végtelen árnyalataiból egy-egy adott színt lehetőségem van elkapni, és továbbadni dallam és ritmus formájában. Amit másoknak adok, magamnak is adom. Amit magamnak adok, másoknak is adom."

SugárkaFotó: Gábor Béla